«Το ταξίδι της τροφής» συνεχίζεται… «Δύο Κόσμοι σε Μία Κουζίνα» στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας

«Το ταξίδι της τροφής» συνεχίζεται την Κυριακή 4 Ιουνίου στις 18.45 με την προβολή του τέταρτου επεισοδίου της  μεγάλης παραγωγής του ΣΚΑΪ.

Η διατροφή στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα: είναι η μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΙ σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα της Anemon Productiοns και την επιστημονική υποστήριξη και την χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το επεισόδιο «Δύο Κόσμοι σε Μία Κουζίνα» ξεκινάει στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας για να δει πώς διαμορφώθηκε το φαγητό που τρώμε σήμερα. Από την Ήπειρο, την Κύπρο και την Κέρκυρα μέχρι την Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα, ανακαλύπτουμε πώς η μεγάλη συνάντηση Ανατολή και Δύσης δημιουργεί μια νέα κουζίνα, και πώς η άφιξη της ντομάτας, της πατάτας και της πιπεριάς από τη Λατινική Αμερική, θα φέρει επανάσταση στη μαγειρική της Μεσογείου. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η επιρροές των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη αλλά και ο καταλυτικός ρόλος των οδηγών μαγειρικής, με σημαντικότερο εκφραστή τους τον Νικόλαο Τσελεμεντέ, θα σημαδέψουν ανεξίτηλα την ελληνική κουζίνα. Από εδώ και στο εξής, το φαγητό μας είναι συνυφασμένο με την εθνική μας ταυτότητα αλλά και με την απόρριψη των διατροφικών παραδόσεων των εθνοτικών ή θρησκευτικών ομάδων που δεν θεωρούνταν καθαρά ελληνικές.

Η σειρά περιλαμβάνει συνεντεύξεις με σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, γυρίσματα σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα καθώς και σε σημαντικές τοποθεσίες στο εξωτερικό όπως η Κωνσταντινούπολη, η Καππαδοκία και η Μικρά Ασία, η  Μασσαλία, η Σικελία και η Ρώμη. Ερευνητές και ειδικοί της διατροφής, φωτίζουν άγνωστες πτυχές της εξέλιξης των τροφών και της μαγειρικής καθώς και τις πολιτιστικές επιρροές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής διατροφής και ταυτότητας.

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της σειράς είναι οι Ηλίας Αναγνωστάκης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ), Αντωνία-Λήδα Ματάλα (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (πρώην διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και Διονύσης Σταθακόπουλος (King’s College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου), ενώ τον γενικό συντονισμό της σειράς έχει ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος (Υπ. Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Τη σειρά υπογράφουν οι δημιουργοί Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ, Ρέα Αποστολίδη, Νίκος Νταγιαντάς και Λευτέρης Χαρίτος, καθώς και ο μουσικός Δημήτρης Δεσύλλας.