«ΝΕΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ»: Το VICE & η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία Πανευρωπαϊκή Εκδοτική Πρωτοβουλία

Οι «Νέοι Γείτονες», σειρά άρθρων που έχουν γραφτεί από νεαρούς πρόσφυγες, επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, προωθώντας την παγκόσμια εκστρατεία του ΟΗΕ #WithRefugees και απεικονίζει την καθημερινότητα νεαρών προσφύγων που κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στην Ευρώπη.

Το VICE, εγκαινίασε, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, τους «Νέους Γείτονες», μια φιλόδοξη σειρά άρθρων από όλη την Ευρώπη, τα οποία αποτελούν αυθεντικές μαρτυρίες νεαρών ανθρώπων που διέφυγαν τον πόλεμο και τις διώξεις, για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ευρώπη. Με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το project παρουσιάζει οικείες απεικονίσεις της καθημερινότητάς τους – συνοδευόμενες από φωτογραφίες και εικονογραφήσεις – και προσπαθεί να διερευνήσει τις πολυπλοκότητες της ταυτότητας, της νιότης και της ζωής ενός ανθρώπου αφού εγκαταλείψει τη χώρα του.

Στόχος της σειράς είναι να λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα για τα νεαρά άτομα των οποίων οι φωνές «χάνονται» στην τρέχουσα επικαιρότητα και καθημερινότητα. Με τίτλους όπως, «Η Playlist των Τραγουδιών που Άκουγα Όσο Ταξίδευα από τη Συρία για την Ευρώπη» ή «Ένας 17χρονος Πρόσφυγας σου Μαθαίνει να Ντύνεσαι Κομψά Χωρίς να Ξοδεύεις μια Περιουσία», τα θέματα ποικίλλουν. Από το πώς να κάνεις νέους φίλους στην Ευρώπη μέχρι το πώς είναι να αφήνεις πίσω σου ανθρώπους που αγαπάς και να ενσωματώνεσαι σε νέες κοινότητες, μπαίνοντας στην τοπική ομάδα ποδοσφαίρου.

Οι «Νέοι Γείτονες» είναι η πρώτη μεγάλη πανευρωπαϊκή εκδοτική πρωτοβουλία του VICE, στο πλαίσιο της οποίας συνεργάστηκαν οι ομάδες έντεκα χωρών, ώστε να συνταχθούν αυθεντικά άρθρα από τις χώρες τους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Δανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Αυστρία. Παράλληλα με τις ιστορίες ενσωμάτωσης στην τοπική κοινωνία, η σειρά απευθύνεται σε ένα κοινό πέραν των συνόρων, με τα άρθρα να έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί σε 12 διαφορετικές γλώσσες.

H Ηλέκτρα Κοτσώνη, Editorial Director Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο VICE, σχολίασε: «Είναι σημαντικό, περισσότερο από ποτέ – καθώς μερικές ευρωπαϊκές χώρες κάνουν στροφή στον τοπικισμό και γίνονται όλο και πιο αφιλόξενες προς τους πρόσφυγες –να ξανασκεφτούμε πώς συζητάμε το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Οι δημοσιογράφοι του VICE στην Ευρώπη ζήτησαν από νεαρούς πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στις χώρες τους να γράψουν για ό,τι έχουν στο μυαλό τους, είτε αυτό είναι η αγάπη, είτε η μουσική είτε η μόδα. Θέλαμε να δείξουμε ότι, όπως όλοι οι συνεργάτες μας, αυτοί οι νεαροί άνθρωποι έχουν πολυεπίπεδες προσωπικότητες που δεν περιορίζονται στο γεγονός ότι είναι πρόσφυγες».

Στο πλαίσιο της σειράς, το VICE συνεργάστηκε με τον ΟΗΕ, ο οποίος θα προωθήσει τη σειρά σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα των Ηνωμένων Εθνών και θα καλέσει τον κόσμο σε δράση, με σκοπό την υποστήριξη

της παγκόσμιας εκστρατείας του #WithRefugees: μια διεθνής έκκληση που απαιτεί από τις κυβερνήσεις του κόσμου να ενεργούν με αλληλεγγύη, να μοιράζονται την ευθύνη, να εξασφαλίζουν την πρόσβαση των προσφύγων στην παιδεία, ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν και τη δυνατότητα να δουλέψουν ή να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ώστε να συνεισφέρουν θετικά στην κοινότητα.

Ο Christopher Reardon, Διευθυντής Παραγωγής Περιεχομένου της UNHCR, δήλωσε σχετικά: «Εκτός από το γεγονός ότι χάνουν τα σπίτια τους, πολλοί νέοι πρόσφυγες είναι αποκομμένοι από τους φίλους τους, την εκπαίδευση και τα όνειρά τους. Όμως όπως βλέπουμε μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που έγραψαν για τη σειρά «Νέοι Γείτονες», οι πρόσφυγες μπορούν να γίνουν φορείς μιας θετικής αλλαγής. Αυτή η συνεργασία με το VICE είναι ένας φόρος τιμής στο εξαιρετικό κουράγιο, την αφοσίωση και το πείσμα που διακρίνει τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι μεταφέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά στις χώρες που τους παρέχουν άσυλο.»

Διαβάστε τη σειρά άρθρων «Νέοι Γείτονες» εδώ: https://www.vice.com/gr/article/newneighbours-oi-neoi-geitones

Περισσότερες πληροφορίες για την παγκόσμια εκστρατεία #WithRefugees:

http://www.unhcr.org/refugeeday/el/