«Η Νέα Ελληνική Κουζίνα»: Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ»

«Η Νέα Ελληνική Κουζίνα» είναι ο τίτλος του πέμπτου και τελευταίου  επεισοδίου της μεγάλης παραγωγής του ΣΚΑΙ «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ»  που προβάλλεται την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 18.50.

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «η Νέα Ελληνική Κουζίνα» ξεκινά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την «επινόηση» της έννοιας της Μεσογειακής Δίαιτας από Αμερικανούς επιστήμονες. Η εμφάνιση στην Ελλάδα του μαζικού τουρισμού και η διάδοση σύνθετων και φθηνών τροφών θα φέρουν σαρωτικές αλλαγές στη διατροφή μας με αποτέλεσμα η Κρήτη, ο τόπος που γέννησε τη Μεσογειακή διατροφή, να έχει σήμερα τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης. Η σειρά κλείνει με τη δημιουργία της «νέας ελληνικής κουζίνας»: μια κουζίνα που βοηθά να συνδεθούμε με την ιστορία μας, να θυμηθούμε ότι το φαγητό μας είναι ένα σύνολο από κοινές μνήμες και να στρώσουμε το νέο, σύγχρονο ελληνικό τραπέζι.

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της σειράς είναι οι Ηλίας Αναγνωστάκης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ), Αντωνία-Λήδα Ματάλα (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (πρώην διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και Διονύσης Σταθακόπουλος (King’s College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου), ενώ τον γενικό συντονισμό της σειράς έχει ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος (Υπ. Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Τη σειρά υπογράφουν οι δημιουργοί Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ, Ρέα Αποστολίδη, Νίκος Νταγιαντάς και Λευτέρης Χαρίτος, καθώς και ο μουσικός Δημήτρης Δεσύλλας.

«Το ταξίδι της τροφής» :ι η μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΙ σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα της Anemon Productiοns και την επιστημονική υποστήριξη και την χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.