Στηρίζουμε το Survivor! Η μεγάλη επιτυχία του Survivor & η επίσημη τοποθέτηση του ΣΚΑΪ όσον αφορά την στοχοποίηση του.

Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση του ΣΚΑΪ σχετικά με την επίθεση που δέχεται το Survivor τις τελευταίες εβδομάδες θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου άποψη.  Νοιώθω ότι ξαναζώ την επίθεση που είχαν δεχτεί στο παρελθόν δύο άλλα realities/τηλεπαιχνίδια, το Big Brother 2 και το Bar.  Έζησα από πολύ κοντά τότε (καθώς ήμουν μία εκ των υποψηφίων παιχτών του Big Brother 2) όλη αυτή την επίθεση από κάποιους δημοσιογράφους, φορείς και κάποιους άλλους που είχαν αδράξει την ευκαιρία έτσι ώστε να παίρνουν βήμα σε διάφορες εκπομπές.  Άλλωστε κατά την διάρκεια των breaks (διαλειμμάτων) δεν έβλεπα τον ίδιο ζήλο τους όσον αφορά την τοποθέτηση τους κατά των δύο τηλεπαιχνιδιών, του εναντίον μάλιστα.  Θυμάμαι ότι στήνονταν ολόκληρες εκπομπές με θέμα αυτή την «κόντρα» για τα δύο τηλεπαιχνίδια όπως και ενότητες στις ειδήσεις τηλεοπτικών σταθμών που καλούσαν το ΕΣΡ να επέμβει έτσι ώστε να σταματήσει την προβολή τους ή να τα μεταθέσει εκτός ζώνης υψηλής τηλεθέασης.  Σκοπός τους, όπως άλλωστε και τώρα με αφορμή την τεράστια επιτυχία/τηλεθέαση του Survivor, ήταν να «κάνουν νούμερα» χρησιμοποιώντας την επιτυχία των δύο τηλεπαιχνιδιών.  Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται, απίστευτο και όμως αληθινό!  Επικαλούνται την προστασία της νεολαίας και της παιδικής ηλικίας αλλά πραγματικά δεν βλέπω τίποτα το μεμπτό.  Εν αντιθέσει, θεωρώ ότι τα παιχνίδια που λαμβάνουν χώρα στο Survivor παρακινεί το τηλεοπτικό κοινό να ασχοληθεί με τον αθλητισμό κάτι που είναι τόσο θετικό.  Άλλωστε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ μεταδίδει το Survivor μαγνητοσκοπημένο οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε ή να ακούσουμε κάτι που μπορεί να προσβάλει το τηλεοπτικό κοινό.  Όσον αφορά τις συμπεριφορές των παικτών, πρόκειται για μία μικρογραφία της κοινωνίας μας, με αποτέλεσμα να παίρνουμε μαθήματα μέσα από αυτές τις συμπεριφορές έτσι ώστε να διορθωνόμαστε και να δημιουργούμε μία καλύτερη κοινωνία.  Θεωρώ ότι το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας παρακολουθεί το Survivor δεν είναι τυχαίο, άλλωστε φαίνεται μέσα από την ενεργή συμμετοχή του τηλεοπτικού κοινού στα κοινωνικά δίκτυα.  Πρόκειται για ένα παιχνίδι που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον ενός πολύ διευρυμένου κοινού τόσο όσον αφορά την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο αλλά και του επαγγέλματος που είναι αξιοσημείωτο.  Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που έχει τραβήξει όλη την προσοχή από τα υπόλοιπα τηλεοπτικά δίκτυα τα οποία αναμεταδίδουν στιγμιότυπα και σχολιάζουν τα δρώμενα κατά την διάρκεια των εκπομπών τους.  Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους ας μας αφήσουν να απολαμβάνουμε το Survivor, ο καθένας μας για τον δικό του προσωπικό λόγο και όσοι δεν επιθυμούν είτε οι ίδιοι είτε τα παιδιά τους να το παρακολουθούν είναι πολύ απλό ας αλλάξουν κανάλι.  Είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε τις εκπομπές που επιθυμούμε να παρακολουθούμε!   

Η επίσημη τοποθέτηση του ΣΚΑΪ όσον αφορά την προσπάθεια συκοφάντησης του Survivor

Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησης του ΣΚΑΪ και του Survivor, του παιχνιδιού που έχει αγκαλιάσει όλη η Ελλάδα, έχει προφανή και ταπεινά κίνητρα, ενώ οι ενορχηστρωτές της, γνωστοί για τις καθ' έξιν επιθέσεις κατά του σταθμού μας, μετέρχονται μεθόδους εξόχως αντιθεσμικές και επιστρατεύουν επιχειρήματα που θα ήταν κωμικά αν δεν ανέδυαν μία δυσοσμία αυταρχισμού.

Ο γνωστός ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας εδώ και χρόνια καταχράται της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να δυσφημήσει με ασύλληπτα ψευδείς ισχυρισμούς το ΣΚΑΪ, έχοντας αναλάβει εργολαβικά το ρόλο του υβριστή του σταθμού. Λογοδοτεί ήδη στην Ελληνική Δικαιοσύνη για αυτόν του το ρόλο.

Φαίνεται πως μετά την επιτυχία του σταθμού στον τομέα της ενημέρωσης, ενοχλεί κάποιους και η επιτυχία του στην ψυχαγωγία.

Ως εκ τούτου, ο ως άνω κοινοβουλευτικός άνδρας έπιασε και πάλι δουλειά και ηγείται εκστρατείας κατά του ΣΚΑΪ και του ψυχαγωγικού του προγράμματος:

• Επικαλείται την προστασία της νεολαίας και της παιδικής ηλικίας, ενώ οι προηγούμενες εκδόσεις του Survivor που είχαν προβληθεί από άλλους σταθμούς (2003, 2004, 2005), δεν είχαν προκαλέσει στον ευαίσθητο βουλευτή την παραμικρή ανησυχία.

• Επισείει οψίμως κινδύνους από το στοιχηματισμό, ενώ ο ΣΚΑΪ, ήδη πριν από την εκδήλωση της κοινοβουλευτικής επίθεσης του κ. βουλευτή, είχε ειδοποιήσει όλες τις αρμόδιες αρχές σχετικά με το στοιχηματισμό στο συγκεκριμένο παιχνίδι (βλ. συνημμένο Δελτίο Τύπου ΣΚΑΪ της 27/3/2017). Μετά την πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ, η αρμόδια αρχή (ΕΕΠΠ) επελήφθη του θέματος, δίνοντας τέλος στο στοιχηματισμό (1/4/2017).

• Προδίδοντας τα κίνητρά του και τις προφανείς σκοπιμότητές του, ζητά τη μετάθεση της προβολής του παιχνιδιού εκτός ζώνης υψηλής τηλεθέασης.

• Διαδίδει την σαθρή επιχειρηματολογία του από τη συχνότητα συγκεκριμένου άλλου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού του οποίου εμφανίζεται πλέον ως «συνεργάτης», τόσο στο πλαίσιο της ποιοτικής εκπομπής που παρουσιάζει, όσο και ως προσκεκλημένος άλλων, αντίστοιχης αισθητικής, εκπομπών του ιδίου σταθμού, ταυτιζόμενος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εν λόγω επιχείρησης κατά τρόπο προκλητικό.

Η απόπειρα οποιουδήποτε εκπροσώπου της πολιτικής εξουσίας να παρέμβει στην αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς υπάρχουν πρόσφατα προηγούμενα. Αλλά η άσκηση πίεσης στην ανεξάρτητη αρχή, στο πλαίσιο οργανωμένης εκστρατείας εξυπηρέτησης συγκεκριμένων, αμφιλεγόμενων μάλιστα, επιχειρηματικών συμφερόντων, αποτελεί θεσμικό ολίσθημα.

Υποκρύπτει δε απόπειρα νόθευσης του ελεύθερου ανταγωνισμού ανάμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και έναν αυταρχισμό που παραπέμπει σε ανελεύθερα, σκοταδιστικά καθεστώτα και επιχειρεί να επιβάλλει στους πολίτες ακόμη και πρότυπα ψυχαγωγίας.

Δυστυχώς για τους φανερούς και πιθανόν άλλους υποκρυπτόμενους εμπνευστές της εκστρατείας κατά του ΣΚΑΪ, ούτε οι Έλληνες επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να τους γυρίσει τόσες δεκαετίες πίσω, στερώντας τους ένα τηλεοπτικό παιχνίδι που προβάλλεται ανεμπόδιστα εδώ και χρόνια σε όλον τον κόσμο (και στη Βενεζουέλα...), ούτε οι θεσμικές αρχές της χώρας ανέχονται οποιαδήποτε φαλκίδευση της ανεξαρτησίας τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΣΤΟΙΧΗΜΑ και SURVIVOR

Στον ΣΚΑΪ πληροφορηθήκαμε ότι η εκπομπή SURVIVOR, έχει γίνει αντικείμενο στοιχήματος από φορείς διοργάνωσης στοιχηματισμού, που εδρεύουν τόσο εντός της Ελλάδος όσο και εκτός αυτής.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ μεταδίδει αυτήν την σειρά εκπομπών, με χρονική υστέρηση από τη διεξαγωγή των δρώμενων, όπως είναι φυσικό, διότι:

  • Ο χώρος διεξαγωγής των δρώμενων απέχει από την Ελλάδα όσο σχεδόν η μισή υδρόγειος,
  • Η παραγωγή (λήψη και μοντάζ) λαμβάνει χώρα από την εταιρία παραγωγής στον Αγ. Δομήνικο,
  • Η ώρα έναρξης της μετάδοσης εκάστου επεισοδίου λαμβάνει χώρα, με την αναγκαία χρονική υστέρηση σε σχέση με την ώρα μαγνητοσκόπησης.

Κατά συνέπεια το γεγονός και μόνο αυτό, αντικειμενικά καθιστά, ενδεχομένως, επισφαλή την έκβαση οποιουδήποτε στοιχηματισμού, κάτι το οποίο οφείλουμε να επισημάνουμε. Εξαίρεση αποτελεί ο τελικός του Survivor που θα μεταδοθεί ζωντανά το καλοκαίρι.

H ανακοίνωση αυτή απευθύνεται προς το αμιγώς τηλεοπτικό κοινό, προς τους συμμετέχοντες σε οποιονδήποτε στοιχηματισμό, προς τους διοργανώνοντες τα κουπόνια κάθε στοιχήματος και ορίζοντες τις αποδόσεις αλλά και προς κάθε αρμόδια εποπτεύουσα αρχή της Ελλάδος, των λοιπών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.