«360ο» - Ένας λαθρέμπορος αποκαλύπτει στη Σοφία Παπαϊωάννου τα μυστικά τού κόσμου του παράνομου εμπορίου στην Ελλάδα.

«360ο» Ο κύκλος της αλήθειας κάθε 2η Τετάρτη

Απόψε στις 23:50 στον Alpha

«Βγάζεις από 1.000 μέχρι 2.500 ευρώ το κοντέινερ». Με αυτά τα λόγια ένας λαθρέμπορος αποκαλύπτει στη Σοφία Παπαϊωάννου τα μυστικά τού κόσμου του παράνομου εμπορίου στην Ελλάδα.

Είναι από τις ελάχιστες φορές που ένας από τους άμεσα εμπλεκόμενους στο λαθρεμπόριο, που «ανθεί» τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δέχεται να μιλήσει μπροστά στην κάμερα για τις μεθόδους, τα τεχνάσματα, τα εμπόδια στη διακίνηση λαθραίων αγαθών αλλά και για τα «κενά» του συστήματος που την ευνοούν.

Νοέμβριος 2015. Στις 5 το πρωί, αεροσκάφος της Frontex εντοπίζει ανοιχτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη, ένα φορτηγό πλοίο να ξεφορτώνει κιβώτια σε ένα μικρό ψαράδικο καΐκι. Στο σημείο, σπεύδουν άνδρες του Λιμενικού. Μόλις τους βλέπει, το πλήρωμα του καϊκιού αρχίζει να πετά τα κιβώτια στη θάλασσα. Το λιμενικό καταλαμβάνει το πλοίο και ανακαλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες λαθραία τσιγάρα, αξίας 2.159.000 ευρώ.

Είναι μία από τις επιχειρήσεις ενάντια στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού, που ξετυλίγεται βήμα-βήμα στην εκπομπή. Μέσα στην κρίση, η Ελλάδα εξελίχθηκε σε σημαντικό κόμβο λαθρεμπορίου, με το κράτος να χάνει 670 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μόνο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού.