«Μάχη» για το Τέμενος της Αθήνας στο VICE GREECE

Vice την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2016 στις 01:15 στον ANT1

Αυτή την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στις 01:15 μετά τα μεσάνυχτα,  θα παρακολουθήσετε την εκπομπή  του VICE GREECE για το Μουσουλμανικό Τέμενος της Αθήνας, ένα έργο που παρ’ ότι έχει πολλές φορές ανακοινωθεί, η κατασκευή του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η αποκλειστική έρευνα του VICE επικεντρώνεται στις δραστηριότητες της ομάδας που προχώρησε σε κατάληψη στον Βοτανικό, στο χώρο όπου θα ανεγερθεί το Τέμενος. Το VICE κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα άδυτα της κατάληψης και φανερώνει το ιδεολογικό της υπόβαθρο. Μετά την εκκένωση του χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις, συναντήσαμε ξανά την ομάδα που έκανε την κατάληψη, σε μία από τις στρατιωτικού τύπου ασκήσεις που πραγματοποίησε σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στου Παπάγου. Ντυμένοι με στρατιωτικές παραλλαγές και υπό τις οδηγίες του επικεφαλής της ομάδας, τους βλέπουμε να επεμβαίνουν στο κτίριο που δέχεται επίθεση από μουσουλμάνους τρομοκράτες, όπως λέει το σενάριο της άσκησης που εκτελούν.

Παράλληλα, το VICE ερευνά την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός επίσημου Μουσουλμανικού Τεμένους. Από το 2006 όταν και πρωτοψηφίστηκε το σχετικό διάταγμα για την κατασκευή του Τεμένους, μέχρι και σήμερα, 10 χρόνια μετά, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, προσκρούοντας συνεχώς σε δικαστικές διαμάχες, σε αναθεωρήσεις νόμων και στην πολιτική αναποφασιστικότητα, καθιστώντας την Αθήνα την μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς επίσημο τέμενος. Έτσι, οι Μουσουλμάνοι που ζουν στην Αθήνα, θέλοντας να εξυπηρετήσουν τις θρησκευτικές τους ανάγκες, έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους αυτοσχέδιους χώρους προσευχής. Η ομάδα του Ελληνικού Γραφείου του VICE επισκέφθηκε αυτοσχέδια Τζαμιά και συνομίλησε με μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνακ καταγράφοντας τις απόψεις τόσο των ίδιων των πιστών όσο και της Πολιτείας.

Παραγωγή - Έρευνα : Τάσος Αλευράς

Παρουσίαση – Έρευνα: Μελπομένη Μαραγκίδου

Κάμερα: Θοδωρής Κωνσταντίνου, Laurent Laughlin, Βασίλης Βαφειάδης

Β’ κάμερα: Δημήτρης Ζιβόπουλος

Μοντάζ: Κώστας Δάβελας, Γωγώ Μπεμπέλου

Ήχος: Κώστας Καρανδινός, Δημήτρης Σταμάτης

 

Δείτε όλα τα επεισόδια της εκπομπής αλλά και τα VICE Specials και τα VICE on HBO στο επίσημο minisite της εκπομπής: www.antenna.gr/vice