«Η Βιομηχανία της Ραπ Μουσικής στην Ελλάδα»

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ΑΝΤ1 το πρώτο μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς, με τίτλο «Η Βιομηχανία της Ραπ στην Ελλάδα».

Μέσα από συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές της μουσικής σκηνής διερευνούμε τι είναι αυτό που έχει κάνει την ραπ τόσο δημοφιλή ανάμεσα στους νέους. Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, οι περισσότερες ραπ συναυλίες που διοργανώνονται είναι sold out. Κάποιοι έλληνες ράπερ είναι οι νέοι rock stars. Τα views των κομματιών τους στο Youtube ανέρχονται σε εκατομμύρια, οι σελίδες τους στα social media έχουν εκατοντάδες χιλιάδες likes και οι στίχοι τους γίνονται συνθήματα στους τοίχους.

Η ραπ μουσική αποτελεί σίγουρα ένα πολιτιστικό φαινόμενο της γενιάς μας, αλλά γιατί; Τι κάνει ξεχωριστή αυτή τη μουσική σκηνή; Και οι καλλιτέχνες που την αποτελούν, γιατί ασχολούνται με αυτή; Επίσης, είναι απορίας άξιο αν τελικά το Youtube πληρώνει, μιας και οι περισσότεροι ράπερ στην Ελλάδα δεν ανήκουν σε κάποια δισκογραφική εταιρεία. Άρα, θεωρητικά, δεν έχουν άλλα έσοδα πέραν των συναυλιών και των διαφημίσεων στο Youtube.

Για πρώτη φορά, επίσης, προσπαθήσαμε να βάλουμε σε έναν άτυπο διάλογο εκπροσώπους της πιο mainstream (a.k.a. trap) σκηνής με αυτούς που κάνουν περισσότερο «κοινωνικοπολιτικό» ραπ, μιας και φαίνεται ότι κάποιοι κατηγορούν τους πρώτους για τον γκλαμουράτο τρόπο ζωής τους στην Ελλάδα της κρίσης. Θελήσαμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα, να δούμε γιατί ο κόσμος τρελαίνεται μαζί τους καθώς και αν τελικά όλη αυτή η επιτυχία αποφέρει κέρδη.

Ακολουθήσαμε τον “Snik” σε ένα live που είχε στη Θήβα μαζί με τον «Υποχθόνιο». Πήγαμε με τον «Ύπο» στο χωριό του, στη Σιάτιστα. Στη Θεσσαλονίκη μιλήσαμε με τον «12ο Πίθηκο», τον «Τζαμάλ και τους Hawk & Smuggler» (Above The Hood). Πίσω στην Αθήνα τα είπαμε με τον «Νέγρο του Μοριά», τη “Mi55-T” και τον “Rack”, τον γιο του «Λεκτικού Επεξεργαστή», ενός επιδραστικού ράπερ που έχει φύγει πια από τη ζωή. Ακόμη, ένας από τους διοργανωτές του “Thessaloniki Hip Hop Festival”, ο Αλέξανδρος Μελής, μιλά από το δικό του πόστο για την εγχώρια ραπ σκηνή.

Ημ/νια Προβολής: Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ώρα μετάδοσης: 01:15

Παρουσίαση: Παύλος Τουμπέκης

Παραγωγή: Χρήστος Σαρρής, Παύλος Τουμπέκης

Κάμερα-Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής

Κάμερα: Γιώργος Κωμάκης, Laurent Laughlin, Αποστόλης Κρυσταλλίδης

Ήχος: Άρης Αθανασόπουλος, Σίμος Λαζαρίδης

Μοντάζ: Τρύφωνας Καρατζίνας