H ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Ν. Πάτσιου με τίτλο “Ink and Botox” έρχεται στον χώρο τέχνης και σύγχρονου design Δεξίμι Art Shop στην Αστυπάλαια

Έκθεση «Ink and botox»15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου  ΔΕΞΙΜΙ ART SHOP, Χώρα Αστυπάλαιας Οργάνωση: Γιώργος Οράτης & Βασιλική Χαζτηαν Επιμέλεια: Λουίζα Καραπιδάκη

Η The Pulse Gallery από το 2016 που ξεκίνησε την λειτουργία της παρουσίασε 13 εκθέσεις στην Αθήνα και την Αστυπάλαια πειραματιζόμενη με διάφορα είδη εικαστικών τεχνών και πλειάδα καλλιτεχνών με έργα τους από 5 δεκαετίες. Τελευταίες εκθέσεις ήταν η «Yellow Me” σε Αθήνα και Αστυπάλαια, στην οδό Χάριτος ήταν η FAKE με έργα τριών καλλιτεχνών (Πάτσιος, L’Hotel, Σοτοβίκης) που πραγματεύονταν το πρόβλημα της παραχάραξης έργων τέχνης, στο Sofitel Athens η ατομική έκθεση του Κορνήλιου και στην Αστυπάλαια η «Σπείρες Ονείρων» με έργα της Μαρίας Χατζηγάκη από την δεκαετία του 1970. Το 2016  συμμετείχε στην Art Athina με την έκθεση «Love of finished day #2 του Γάλλου φωτογράφου Francois L’Hotel”.

Φέτος επανέρχεται στα καλλιτεχνικά δρώμενα και παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Ν. Πάτσιου με τίτλο “Ink and Botox” στον χώρο τέχνης και σύγχρονου design Δεξίμι Art Shop στην Χώρα Αστυπάλαιας. 

O γνωστός εικαστικός στην νέα ατομική του έκθεση απασχολείται με το ανθρώπινο πορτρέτο, αποδoμώντας το, απαλλάσσοντας το από την ανατομία του.                            Ο Κ. Ν. Πάτσιος παρουσιάζει πρόσωπα καινούργια αποχαρακτηρισμένα με μια νέα δομή! Στα πρόσωπα βλέπει το είναι με μια απεικονιστική πρόθεση σύνθεσης όλων των σπαραγμάτων που αντιπροσωπεύουν τον σύγχρονο κόσμο.          

 Άνθρωποι ζώα, κροκόδειλοι καρτούν σε σύγχυση, άνθρωποι κύβοι, ρομπότ και τοτέμ συνθέτουν ένα κόσμο αντιφατικό και συνάμα αληθινό.  Δουλεύοντας με μελάνια πάνω σε χαρτί ο Πάτσιος προσθέτει και αφαιρεί χρώμα και ύλη μέχρι που οι περιπεπλεγμένες του γραμμές και τα φόντα να οδηγήσουν τον θεατή στο συμπέρασμα ότι αντικρίζει ένα πορτρέτο που όμως δεν έχει την ανατομία ενός προσώπου. Που αποπνέει συναίσθημα χωρίς ίχνος ρεαλισμού στην απόδοση. 

Όπως σημειώνει  η  Ιστορικός  Τέχνης και  Επιμελήτρια  της έκθεσης, Λουίζα   Καραπιδάκη o  Κωνσταντίνος Πάτσιος σε κάθε μορφή  αποδίδει  εικαστικά  τους  παλμούς  του  κρυμμένου  εαυτού  του  απεικονιζόμενου προσώπου. 

Με  την  αναγνωρίσιμη  εικαστική γραφή του ζωγραφίζει πολύπλοκες συνθέσεις και επιδιώκει να μορφοποιήσει   ενδόμυχες   σκέψεις, ένστικτα, φοβίες, εντάσεις,              επιθυμίες, που ουσιαστικά συγκροτούν την προσωπικότητα του ατόμου, αλλά και το  alter  ego του ιδιου του καλλιτέχνη. 

Μακριά από την εικονική πραγματικότητα οι πολυσύνθετες αποσπασματικές  και εκφραστικές εικόνες του είναι φαντασιακές αναπαραστάσεις με νέες εκφραστικές αξίες, που παραπέμπουν κυρίως σε ενδοσκοπήσεις προσωπικοτήτων και  απροκάλυπτα  παρουσιάζουν τις   πολύπλευρες πτυχές του εσωτερικού   κόσμου. 

Σε αυτή την ενότητα έργων ο Πάτσιος, ως προσωπογράφος πιστός σε μια τολμηρή και χωρίς όρια ριζοσπαστική νεοπαραστατικότητα μας παρασύρει σε μια    διαφορετική ανάγνωση της σύγχρονης προσωπογραφίας. 

patsios-1.jpg

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Ξεκίνησε τις σπουδές του με Οικονομικά και Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και στο Grand ecole de commerce του Poitiers στη Γαλλία. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική με τον Γ. Ψυχοπαίδη και τον Μ. Σπηλιόπουλο, γλυπτική με τον Ν. Τρανό και στο Rhode Island school of design, Providence, U.S.A.

Εχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές και συμμετείχε σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Ατομικές εκθέσεις

“The scrambled papers theory', υπό την επιμέλεια της Λουίζας Καραπιδάκη, Alma Gallery, Απρίλιος 2019 .

"The lost Parthenon", υπό την επιμέλεια της Λεώνης Γαβρία, gallery Melkart, Paris, Aπρίλιος 2016.

"Μedea", Positions art fair Berlin, Alma gallery, Oκτώβριος 2015.

"The Twisted Odyssey", Underdog Gallery, Λονδίνο, Ιούνιος 2015 / Blender gallery Αθήνα, Απρίλιος 2015 .

" The Divine Comedy ", Fizz gallery, επιμέλεια Αλέξιος Παπαζαχαρίας Αθήνα, Απρίλιος 2010. ReMap 2,

"Sugar Mao" επιμέλεια Μαρίνα Φωκίδη, Αθήνα, Μάιος 2009,

The Artweek , επιμέλεια Anne Lildholdt Jensen, Αμπένρα Δανία, Ιούλιος 2009.

The Pulse Gallery Δεξίμι Art Shop info@the-pulse.gr deximiart@gmail.com

Ομαδικές εκθέσεις:

STROKE Artfair, Blender Gallery, Μόναχο 2019.

Art Market Budapest , Alma Gallery , Οκτώβριος 2018,

'' Die Kunst ist ein ausweg bei sexuellen problemen '', επιμέλεια Μεγακλής Ρογκάκος και Ιωάννης Αρχοντάκης, Αγία Πετρούπολη 2018,

"100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση'', Κρατικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, επιμέλεια Γιάννης Μπόλης ,

“FAKE” The Pulse Gallery, επιμέλεια Λουίζα Καραπιδάκη 2016,

''Ατίθασα νιάτα', επιμέλεια Λουίζα Καραπιδάκη , Evripides Art Gallery, 2016

"Filoxenia", Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Ελαιουργείο , Χανιά 2015, Art Athina 2016, Melkart gallery, Blender Gallery,

''Heroica'', Art Athina Platform project , επιμέλεια Provo Principles 2015,

"Διά", Βυζαντινό μουσείο, επιμέλεια Ελίνα και Ντόρα Θεοδωροπούλου, Αθήνα, Οκτώβριος 2014.

"Vanitas'', επιμέλεια Γιάννης Μπόλης και Cube Gallery, Παλιά Λουτρά Πάτρα, Ιούνιος 2014.

"Statement made ", Art Athina, επιμέλεια Αρτεμις Ποταμιάνου, Ιούνιος 2014

''Μετάβαση'', επιμέλεια Provo Principles -Γιάννης Μπόλης , Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών 2013,

“Tο πορτρέτο ενός μουσείου” Μουσείο Αβέρωφ, Μέτσοβο, Σεπτέμβριος 2008, ,

"FATA MORGANA" μουσείο Μπενάκη, επιμέλεια Γ. Ψυχοπαίδης, Αθήνα, Μάρτιος 2006.