Πόσο συχνά δεν βλέπουμε όλες τις πιθανές λύσεις;

Πριν από πολλά χρόνια σε μια μικρή ιταλική πόλη, ένας έμπορος είχε την ατυχία να χρωστάει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε ένα τοκογλύφο. Του τοκογλύφου, που ήταν γέρος και άσχημος, του άρεσε η όμορφη και νέα κόρη του εμπόρου. Του πρότεινε λοιπόν να του χαρίσει το χρέος του αν μπορούσε να παντρευτεί την κόρη του. Τόσο ο έμπορος όσο και η κόρη του τρομοκρατήθηκαν από την πρόταση.

Ο τοκογλύφος τους είπε ότι θα έβαζε ένα μαύρο και ένα λευκό βότσαλο σε μια άδεια σακούλα. Το κορίτσι τότε θα έπρεπε να διαλέξει ένα βότσαλο από την σακούλα. Αν διάλεγε το μαύρο βότσαλο, θα γινόταν σύζυγός του τοκογλύφου και το χρέος του πατέρα της θα σβηνόταν. Αν διάλεγε το άσπρο βότσαλο τότε δεν θα χρειαζόταν να τον παντρευτεί και το χρέος του πατέρα της πάλι θα σβηνόταν. Αλλά αν αρνιόταν να διαλέξει ένα βότσαλο, τότε ο πατέρας της θα πήγαινε στη φυλακή.

Εκείνη την ώρα βρίσκονταν στον κήπο του εμπόρου, που ήταν γεμάτος βότσαλα. Καθώς μιλούσε, ο τοκογλύφος έσκυψε, σήκωσε δύο βότσαλα και τα έβαλε στη σακούλα. Το κορίτσι όμως παρατήρησε ότι και τα δύο ήταν μαύρα. Στη συνέχεια ζήτησε από την κοπέλα να διαλέξει ένα βότσαλο.

Τι θα κάνατε αν ήσασταν το κορίτσι; Τι θα την συμβουλεύατε να κάνει; Ουσιαστικά υπάρχουν τρεις δυνατότητες:

1. Η κοπέλα πρέπει να αρνηθεί να διαλέξει ένα βότσαλο.

2. Η κοπέλα πρέπει να δείξει ότι και τα δύο βότσαλα είναι μαύρα εκθέτοντας τον τοκογλύφο.

3. Η κοπέλα θα διαλέξει ένα μαύρο βότσαλο και θα πρέπει να θυσιάσει τον εαυτό της για να σώσει τον πατέρα της από τη φυλάκισή του.

Μήπως υπάρχει και άλλη εναλλακτική την οποία όμως δεν βλέπουμε;

… η κοπέλα βάζει το χέρι της μέσα στο σακούλα και διαλέγει ένα βότσαλο. Χωρίς να το κοιτάξει κάνει πως παραπατά και το αφήνει να της πέσει κάτω όπου αμέσως χάνεται ανάμεσα στα άλλα βότσαλα.

“Ω, πόσο αδέξια είμαι», λέει. “Δεν πειράζει όμως, αν κοιτάξουμε την τσάντα θα δούμε το ένα που έχει απομείνει, οπότε θα ξέρουμε ποιό χρώμα διάλεξα.” Δεδομένου ότι το άλλο είναι και αυτό ένα μαύρο βότσαλο, πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι είχε πάρει το άσπρο. Δεδομένου ότι ο τοκογλύφος δεν θα τολμήσει να παραδεχτεί την ατιμία του, η κοπέλα μπορεί να αλλάξει αυτό που φαινόταν αδύνατο σε μια πλεονεκτικλη κατάσταση.

Ηθικό δίδαγμα: Τα περισσότερα προβλήματα έχουν μια λύση, μερικές φορές πρέπει απλά να σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο.

 Source: Women WOW

Πέρρυ Γερμάνη

Life, Business & Executive Coach και Trainer

Vicky StoukiComment