12 Σημάδια ότι έχετε μια “τοξική” σχέση

Μήπως αισθάνεστε ότι η σχέση σας είναι σαν ένα τρενάκι του Λούνα Παρκ από το οποίο δεν μπορείτε να κατέβετε; Ανεβοκατεβαίνετε από την ευτυχία στη δυστυχία σε κλάσματα του δευτερολέπτου;

Ξενυχτάτε με τους φίλους σας για να συζητήσετε την κακή συμπεριφορά του συντρόφου σας;

Αν πιάσατε τον εαυτό σας να κουνάει το κεφάλι του σ’ αυτά τα ερωτήματα τότε ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσετε την μεγάλη πιθανότητα να έχετε μια “τοξική” σχέση.

Σίγουρα υπάρχουν εμφανή σημάδια συντρόφων που δεν είναι κατάλληλοι όπως όταν ψεύδονται, εξαπατούν και κλέβουν, τι γίνεται όμως με τα λιγότερο εμφανή σημάδια; Οι απαντήσεις βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο πώς σας κάνουν να νιώθετε.

1. Βρίσκετε δικαιολογίες για τη συμπεριφορά του

Όταν σας απογοητεύει, λέτε στον εαυτό σας (ή, ακόμη χειρότερα, στους φίλους σας και την οικογένειά σας) φαινομενικά λογικούς λόγους για τους οποίους αυτό συνέβη όπως: ήταν κουρασμένος, ήταν απασχολημένος στην δουλειά του κλπ, όμως κατά βάθος γνωρίζετε καλύτερα ότι αυτά δεν ισχύουν. Η συμπεριφορά του είναι άσχημη, και κάνετε ότι μπορείτε για να την εκλογικεύσετε και να την ξεπεράσετε. Μέσα σας όμως αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά.

2. Η προσοχή που σας δείχνει λειτουργεί σαν ναρκωτικό

Όταν σας δίνει προσοχή, νιώθετε ευτυχισμένες. Όταν σας απογοητεύει για 23η φορά αυτό το μήνα, η απόρριψή του σας πληγώνει βαθύτατα. Όταν είναι θερμός μαζί σας τότε χαλαρώνετε, όταν όμως απομακρύνεται χάνετε τον κόσμο σας. Τα συναισθήματά σας εξαρτώνται από τις πράξεις του με ένα νοσηρό τρόπο.

3. Σας μοιράζει ψίχουλα

Τη μια μέρα σας πετάει στα ουράνια και την άλλη μέρα συμπεριφέρεται σαν να μην συνέβη τίποτα. Μπορεί τη μια μέρα να μην επικοινωνήσει καθόλου μαζί σας και την επόμενη να σας τρελάνει στην επικοινωνία. Νιώθετε ότι είναι δύσκολο να περάσετε χρόνο μαζί του. Νιώθετε ότι βρίσκεστε χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του.

4. Σας αφήνει συχνά στα κρύα του λουτρού

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι τα σχέδια που κάνετε μαζί του είναι αβέβαια, μια και μόνο κάποιες φορές ακολουθεί αυτά που έχετε προγραμματίσει μαζί.

5. Αισθάνεστε “τρελή” ή “ανισόρροπη”

Όταν ο σύντροφός σας πηγαίνει από το ζεστό στο κρύο, μπαίνετε σε ένα κύκλο συναισθημάτων από την ευδαιμονία ως την κατάθλιψη. Λίγη προσοχή εκ μέρους του φτάνει για να σας κάνει να αναρωτιέστε αν τελικά η σχέση σας είναι σοβαρή. Τα ψίχουλα προσοχής που σας μοιράζει σε συνδυασμό με τις δικαιολογίες που βρίσκετε για τη συμπεριφορά του είναι αρκετά για να σας κάνει να αναρωτιέστε αν είναι όλα δημιουργήματα της φαντασίας σας.

6. Επιμένει να κάνετε τα πάντα βάση των προτύπων του

Πιθανότητα δεν γνωρίζετε καν ποιά είναι τα πρότυπά του, αλλά αισθάνεστε πως ό, τι και αν κάνετε θα είναι λάθος. Είναι επικριτικός ακόμα και για πράγματα που κάνετε με θετική πρόθεση. Αισθάνεστε ότι η σχέση μαζί του είναι δύσκολη.

7. Νιώθετε ότι πρέπει να τον πιέσετε για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας

Επειδή ουσιαστικά δεν τον ενδιαφέρουν οι ανάγκες σας, το να δεχτείτε σημάδια εκτίμησης, ενθάρρυνσης ή αναγνώρισης μοιάζει με αγώνα δρόμου. Δίνει συνήθως αόριστες υποσχέσεις που δεν τηρεί.

8. Δεν σας ρωτά ποτέ για εσάς

Δεν δείχνει να θέλει να μάθει πολλά για εσάς. Οι συζητήσεις σας μπορεί να φαίνονται ωραίες στην αρχή επειδή κατάφερε να σας κερδίσει, με την πάροδο του χρόνου όμως γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για εσάς, εκτός από τις στιγμές που βρίσκεστε δίπλα του.

9. Όταν τον χρειάζεστε, είναι πάρα πολύ απασχολημένος

Χρειάζεστε μια χάρη; Χρειάζεστε βοήθεια; Δεν μπορείτε να τον βρείτε πουθενά ή θα έχει μια σαθρή δικαιολογία για το ότι δεν μπορεί να σας βοηθήσει.

10. Είναι εγωιστής

Αισθάνεστε ότι χορεύετε στο δικό του ρυθμό και όχι το αντίστροφο. Όταν μπορεί να επιλέξει μεταξύ του να κάνει κάτι καλό για εσάς ή τον εαυτό του, υποψιάζεστε ότι απλά θα επιλέξει τον εαυτό του.

11. Δεν σας σέβεται και χρησιμοποιεί το “χιούμορ” για να σας προσβάλει

Κάνει αστεία σε βάρος σας. Μπορεί να σας αποκαλεί με ένα υποτιμητικό υποκοριστικό. Όταν δείχνετε προσβεβλημένη ισχυρίζεταιι ότι ήταν απλά ένα αστείο και ακόμη χειρότερα, σας κατηγορεί ότι εσείς τα παίρνετε όλα σοβαρά. Μπορεί να σταματήσει για λίγο όμως με το πέρασμα του χρόνου η ασεβής συμπεριφορά επιστρέφει στην επικοινωνία σας μαζί του.

12. Λέει ότι έχει τραυματικές εμπειρίες και ψυχολογικό πρόβλημα όταν αναστατώνεστε με την κακή του συμπεριφορά

Χρησιμοποιεί δικαιολογίες όπως: «κακές προηγούμενες σχέσεις», «δεν ξέρω πώς να αγαπήσω ξανά», «δεν μπορώ να εμπιστευτώ» κλπ. Στην χειρότερη περίπτωση θα σας διηγηθεί συγκινητικές ιστορίες μέχρι να σας κάνει να τους λυπηθείτε και να αρχίσετε να δικαιολογήστε εσείς. Θα πιάσετε τον εαυτό σας να θέλει να τον βοηθήσει να γιατρέψει την πληγωμένη του καρδιά και θα γίνετε ιδιαίτερα ελαστική στην κακή του συμπεριφορά.

Και όσο εσείς θα δείχνετε κατανόηση εκείνος θα μαθαίνει τα όριά σας και πόσο μπορείτε να αντέξετε.

Έχετε και εσείς εμπειρίες με τέτοιους συντρόφους; Πείτε μας για τις εμπειρίες σας!

 Source: Women WOW

Πέρρυ Γερμάνη

Life, Business & Executive Coach και Trainer

Vicky StoukiComment