Business Look – Ποιο είναι το κατάλληλο για μία επαγγελματική συνέντευξη ή συνάντηση?

Πολλοί έχουμε βρεθεί στην θέση να έχουμε μία επαγγελματική συνάντηση με ανθρώπους που δεν  γνωρίζουμε είτε πρόκειται για επαγγελματική συνέντευξη ή για κάποιο meeting με ένα ή περισσότερα άτομα.   Το ερώτημα που μας προβληματίζει είναι:  Τι πρέπει να φορέσω?  Πως πρέπει να είναι το look που θα υιοθετήσω? 

Ας δούμε λίγο καλύτερα το συγκεκριμένο θέμα και ας δώσουμε τις απαντήσεις μαζί!

·         Το πιο σημαντικό σε μία δημόσια εμφάνιση είναι η προσωπικότητα μας, η οποία είναι ένα σύνολο του lifestyle μας, των καθημερινών μας συνηθειών, του τρόπου σκέψης μας, του background μας είτε αυτό είναι το κοινωνικό μας περιβάλλον και οι εμπειρίες μας ή οι σπουδές και το επάγγελμα μας.  Η προσωπικότητα μας είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να αναδείξουμε μέσω της εμφάνισης μας με το καλύτερο δυνατό τρόπο!  Ο λόγος που μας καλέσανε σε κάποια επαγγελματική συνέντευξη είναι τα τυπικά μας προσόντα, ο τρόπος που θα κερδίσουμε τις εντυπώσεις και τον συνεντευξιαστή είναι η προσωπικότητα μας. Έτσι, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα outfit μέσα στο οποίο θα νοιώθουμε άνετα.  Αυτό που συνήθως λέμε ότι «το υποστηρίζουμε»!  Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να κινηθούμε όσον αφορά το business meeting διότι η προσωπικότητα σε συνάρτηση φυσικά με την εμπειρία και τις γνώσεις μας είναι αυτά που θα επικρατήσουν. 

Άρα δεν ξεχνάμε ότι θα πρέπει να νοιώθουμε άνετα μέσα στο outfit που έχουμε επιλέξει!

·         Πριν την συνάντηση κάνουμε μία μικρή έρευνα όσον αφορά το περιβάλλον και το industry όπου θα παρευρεθούμε έτσι ώστε να κινηθούμε στο ίδιο στυλ, formal, business, smart casual.  Ο λόγος είναι το ότι εάν δεν έχουμε παρόμοιο στυλ, θα νοιώσουμε άβολα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποδώσουμε στο 100% τις 100%.  Αλλιώς θα ντυθούμε εάν έχουμε μία συνάντηση στο τραπεζικό χώρο – formal dressed -  και αλλιώς εάν έχουμε μία συνάντηση σε μία εταιρεία marketing – smart casual.  

·         Ας δούμε κάποια βασικά tips για το look μας:

Τι θα πρέπει να αποφύγουμε:

ü  Αποφεύγουμε extreme εμφανίσεις, θέλουμε να αναδείξουμε την προσωπικότητα μας και τις γνώσεις μας και όχι να μείνουν στην εμφάνιση μας.  Η εμφάνιση μας θα πρέπει να είναι  σύμμαχος μας!

ü  Αποφεύγουμε κοντές φούστες ή ανοιχτές μπλούζες και πουκάμισα.  Προτιμάμε κάποια πιο «συντηρητικά» κομμάτια καθώς δεν γνωρίζουμε τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που θα συναντήσουμε.

ü  Είναι καλύτερα να μην επιλέξουμε έντονα αξεσουάρ καθώς δεν θέλουμε να τραβήξουν την προσοχή.

ü  Οι περισσότεροι από εμάς για να τιμήσουμε την συνάντηση ίσως σκεφτούμε να φορέσουμε ότι καλύτερο έχουμε, ας το αποφύγουμε.  Ας ντυθούμε σε πιο λυτές γραμμές. 

ü  Κρατάμε χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας επώνυμα brands, τα οποία είναι αναγνωρίσιμα.  Τα κρατάμε για κάποια από τις επόμενες φορές, διότι μπορεί να δημιουργήσουν εντυπώσεις που δεν επιθυμούμε και φυσικά δεν γνωρίζουμε το κοινωνικό status του συνομιλητή μας.

ü  Τα trendy ρούχα και αξεσουάρ είναι πολύ όμορφα αλλά μπορούν να μας οδηγήσουν εύκολα σε ατόπημα.   Δείχνουμε τις στιλιστικές μας προτιμήσεις με μέτρο. 

 

Τι θα πρέπει να κάνουμε:

  • Επιλέγουμε ουδέτερα χρώματα τόσο στα ρούχα όσο και στο make up.
  • Τονίζουμε τα χαρακτηριστικά που μας αναδεικνύουν τόσο στο πρόσωπο μας όσο και στο σώμα μας.
  • Χτενίζουμε τα μαλλιά μας έτσι ώστε να δείχνουν τακτοποιημένα αλλά και φυσικά.  Εάν έχουμε σγουρά μαλλιά επιλέγουμε ένα πιάσιμο έτσι ώστε να μην τραβάνε την προσοχή του συνομιλητή μας. 
  • Οι άνδρες θα πρέπει να είναι ξυρισμένοι ή εάν έχουν γένια να τα έχουν περιποιημένα.  Εάν πάλι διαθέτουν μακριά μαλλιά θα πρέπει να είναι χτενισμένα.
  • Όσον αφορά τα παπούτσια μας εάν είναι χειμώνας επιλέγουμε διακριτικές γόβες χωρίς πολύ λεπτό και ψηλό τακούνι είτε μπότες χωρίς υπερβολικά σχέδια και φυσικά αποφεύγουμε τα έντονα χρώματα.  Εάν είναι καλοκαίρι προτιμάμε τα peep toes και αποφεύγουμε τα σανδάλια ή τα πέδιλα.   Εάν επιλέξουμε να φορέσουμε φούστα επιλέγουμε γόβες ή peep toes και όχι μπότες οι οποίες δεν θα αναδείξουν το look μας.
  • Εάν θα πρέπει να υιοθετήσουμε formal dress στην επαγγελματική μας ζωή ενώ στην καθημερινότητα μας δεν θα το φορούσαμε ποτέ, επιλέγουμε ένα πιο stylish και μοντέρνο κουστούμι.  Είτε επιλέγουμε ένα πιο trendy top ή ένα κουστούμι σε ανάλογο στυλ και γραμμή.  Με αυτό τον τρόπο θα αναδείξουμε το προσωπικό μας στυλ και θα υποστηρίξουμε το ντύσιμο μας χωρίς να νοιώθουμε άβολα μέσα σε αυτό!
  • Σκεφτόμαστε κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές όπου πήραμε κομπλιμέντα όσον αφορά το look μας έτσι ώστε να επιλέξουμε τα συγκεκριμένα κομμάτια, make up ή hair style τροποποιημένα εάν και εφόσον χρειάζεται για την συγκεκριμένη περίσταση βάσει των όσον συζητήσαμε.
  • Last but not least – Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη πριν φύγουμε από το σπίτι ή βγάζουμε μία selfie έτσι ώστε να δούμε το total look! 

 

Φοράμε το χαμόγελο μας, όλη την θετική μας ενέργεια, οπλιζόμαστε με την αυτοπεποίθηση μας και σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό!  Χαλαρώνουμε, πιστεύουμε στον εαυτό μας, δεν ξεχνάμε να ακούμε τον συνομιλητή μας και ελέγχουμε τον χώρο μόλις μπούμε εάν και εφόσον πρόκειται για το γραφείο του έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε στοιχεία της προσωπικότητας του.  Η γλώσσα του σώματος είναι εξίσου σημαντική!  Η πρώτη εντύπωση και τα πρώτα 5’ λεπτά είναι πάντα σημαντικά όσον αφορά την εικόνα που θα δείξουμε όπως και όλα τα άτομα που θα συναντήσουμε μπαίνοντας σε έναν επαγγελματικό χώρο από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο.  Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την προσωπικότητα μας, την εμπειρία και τις γνώσεις μας!!  Πιστεύουμε σε εμάς για να πιστέψουν και οι άλλοι!!

Καλή Επιτυχία!!!!!

Vicky StoukiComment