Η 1η "Fashion Revolution Day" στην Αθήνα και τι είδαμε!

Η πρώτη Fashion Revolution Day στην Αθήνα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Πέμπτη 24 Απριλίου 2014 στον πολυχώρο του Nixon, ένα χρόνο μετά την κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza  στο Bangladesh. Ο στόχος του Fashion Revolution Day να μας αφυπνίσει, ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει έτσι ώστε πριν από την αγορά ενός ρούχου να σκεφτόμαστε τις ιστορίες των ανθρώπων που το φτιάχνουν στέφτηκε από επιτυχία. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επαγγελματίες από τον χώρο της μόδας, των media, αγαπημένοι καλλιτέχνες και άνθρωποι που αγαπάνε τον χώρο της μόδας και που ευαισθητοποιήθηκαν από τον σκοπό της εκδήλωσης που έλαβε χώρα σε περισσότερες από 52 χώρες!   Όλοι οι παρευρισκόμενοι φορέσαμε τα ρούχα μας ανάποδα καθώς με αυτό τον συμβολικό τρόπο θα αναρωτιόμασταν ποιος δημιούργησε τα ρούχα μας.   

 

Την εκδήλωση στήριξαν τόσο καταξιωμένοι σχεδιαστές μόδας όσο και ανερχόμενοι σχεδιαστές, Nassos Ntotsikas, Madame Shou Shou, Homesies, Velios School of Art (συμμετοχή της σχεδιάστριας Πόπης Αναστούλη και μαθητών της), Generation Generous, Dani Dogs,  John Pan, Buoy, Storydrops και GRACE Atelie de Luxe . 

Προσωπικά παραβρέθηκα στο σημείο όπου ο Nassos Ntotsikas είχε εκθέσει το καταπληκτικό φόρεμα Pure Chios  ανάποδα (το μέσα έξω) ακλουθώντας το concept της εκδήλωσης.  Αξίζει να αναφέρω ότι είτε δεις το φόρεμα από την καλή είτε από την ανάποδη είναι το ίδιο καταπληκτικό, τόσο το νήμα όσο και ο τρόπος πλέξης το κάνουν καταπληκτικό και από τις δύο πλευρές! Όπως ήταν αναμενόμενο το Pure Chios Dress” απέσπασε τον θαυμασμό των παρευρισκομένων!  Όπως άλλωστε κάθε φορά όλες οι δημιουργίες του Νάσου Ντότσικα κερδίζουν τις εντυπώσεις.  Ο Νάσος είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες σχεδιαστές μόδας, ο οποίος τολμάει να κάνει την διαφορά δημιουργώντας τα ρούχα του από το Α ως το Ω καθώς ο ίδιος δημιουργεί τα υφάσματα και φέρνει τα ρούχα στην τελική τους μορφή! 

Το 1ο Fashion Revolution Day στέφτηκε από επιτυχία καθώς αναμφίβολα μας ευαισθητοποίησε και η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη από την έναρξη της εκδήλωσης μέχρι αργά τις πρώτες πρωινές ώρες.  Στο video wall παρακολουθήσαμε την κατάρρευση του εργοστασίου  Rana Plaza  στο Bangladesh που δυστυχώς κόστισε την ζωή 1,133 εργαζομένων καθώς και τις άθλιες συνθήκες εργασίας των ανθρώπων.  Ο κόσμος της μόδας είναι λαμπερός και όλοι μας απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα καθώς φοράμε όμορφα και λαμπερά ρούχα αλλά ας  ευαισθητοποιηθούμε για το τι κρύβεται από πίσω.  Ποιος δημιούργησε τα ρούχα μας?  Πως?  Κάτω από ποιες συνθήκες? Ποιες είναι οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων?  Ένα πολύ όμορφο αλλά και παράλληλα θλιβερό video έπαιξε στο video wall όπου η πρωταγωνίστρια ήταν μία όμορφη και λαμπερή γυναίκα, η οποία ντυνόταν με εκθαμβωτικά ρούχα, κοσμήματα και παπούτσια για μία σημαντική βραδινή έξοδο.  Η πρωταγωνίστρια ξαφνικά αρχίζει να βλέπει μπροστά της τους ανθρώπους που δημιούργησαν τα ρούχα της που ήταν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, εργάτες σε άθλιες συνθήκες και φτωχοί.   


Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι!  Ας αναρωτηθούμε πως τα ρούχα μας έφτασαν σε εμάς!  Ας αναρωτηθούμε ποιος δημιούργησε τα ρούχα μας!  Ποιες είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που έφτιαξαν τα ρούχα μας! Ας ψάξουμε τις συνθήκες εργασίας πίσω από τα λαμπερά ρούχα που φοράμε! Ας νοιαστούμε για τον συνάνθρωπο μας!        

 

Vicky StoukiComment