Η H&M δημοσιεύει την Έκθεση Αειφορίας 2012

Το πιο πρόσφατο επίτευγμα: μία από τις πρώτες και μεγαλύτερες εταιρείες μόδας παγκοσμίως δημοσιοποιεί τον κατάλογο εργοστασίων των προμηθευτών της.

Στις 22/03/2013, η H&M δημοσίευσε την 11η Έκθεση Αειφορίας Conscious Actions. Τα σημαντικότερα στοιχεία της έκθεσης για το 2012 είναι:

·         Η H&M είναι μία από τις πρώτες και μεγαλύτερες εταιρείες μόδας παγκοσμίως που δημοσιοποιεί τον κατάλογο εργοστασίων των προμηθευτών της.

·         Η H&M είναι η πρώτη εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών μόδας παγκοσμίως που λανσάρει ένα παγκόσμιο σύστημα, μέσω του οποίου συλλέγει μεταχειρισμένα ρούχα και τους δίνει νέα ζωή.

·         Η H&M βρέθηκε στην πρώτη θέση της χρήσης οργανικού βαμβακιού παγκοσμίως – για άλλη μία φορά.

·         Η H&M εξέφρασε την υποστήριξή της για την αύξηση των ημερομισθίων και την ετήσια αναθεώρηση των ημερομισθίων των εργαζομένων στη βιομηχανία ενδυμάτων κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές, Sheikh Hasina, και του CEO της H&M, Karl-Johan Persson.

·         Λανσάρισμα ενός πρωτοποριακού παγκόσμιου συστήματος διαχείρισης του νερού σε συνεργασία με τη WWF, το οποίο αλλάζει τους όρους στη βιομηχανία της μόδας, λαμβάνοντας υπόψη όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

"Είμαστε υπερήφανοι για αυτά που καταφέραμε στη διάρκεια του έτους. Παρουσιάζουμε την πρόοδο που σημειώνουμε με απόλυτη διαφάνεια, και η έκθεση αποτελεί σημαντικό στοιχείο αυτής της διαφάνειας. Οι πελάτες μας μπορούν να είναι σίγουροι πως ότι οτιδήποτε αγοράζουν από την H&M έχει σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και διακινηθεί με υπευθυνότητα προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον", λέει ο Karl-Johan Persson, CEO της H&M.

Παράλληλα με την παρουσίαση της έκθεσης αειφορίας, η H&M δημοσιοποίησε τον κατάλογο εργοστασίων των προμηθευτών της – ως μία από τις πρώτες και μεγαλύτερες εταιρείες μόδας παγκοσμίως. Ο κατάλογος καλύπτει κατά προσέγγιση το 95% του συνολικού όγκου παραγωγής. Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία βρίσκονται η προετοιμασία που πραγματοποιούμε εδώ και χρόνια, ώστε να χτίζουμε ισχυρούς, στρατηγικούς δεσμούς σχέσεων με τους προμηθευτές μας - δεσμοί οι οποίοι μας επιτρέπουν να αποκαλύπτουμε τα ονόματα, τα εργοστάσια, ακόμα και τις τοποθεσίες τους, χωρίς σημαντικές ανησυχίες για το διαρκή ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά την καλύτερη παραγωγική ικανότητα στον κλάδο μας. Με τη δημοσίευση του καταλόγου, η H&M επιθυμεί να συμβάλλει στην αύξηση της διαφάνειας και, τελικά, της αειφορίας της βιομηχανίας της μόδας. Ο κατάλογος διατίθεται στο διαδικτυακό τόπο hm.com/supplierlist.

Είμαστε η πρώτη εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών μόδας παγκοσμίως που δίνουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να επιστρέφουν στα καταστήματά μας μεταχειρισμένα ρούχα οποιασδήποτε μάρκας και σε οποιαδήποτε κατάσταση. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί πρωτίστως ένα περιβαλλοντικό εγχείρημα.  Στόχος της H&M είναι να μειώσει τον αριθμό των ρούχων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον για τα ρούχα αυτά. Μακροπρόθεσμα, η H&M επιθυμεί να κατασκευάζει καινούργια ρούχα από αυτά και να κλείσει τον κύκλο της ανακύκλωσης υφασμάτων. 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η H&M είναι ο μεγαλύτερος χρήστης πιστοποιημένου οργανικού βαμβακιού παγκοσμίως. Πέρα από τις σημαντικές επενδύσεις στην Πρωτοβουλία Better Cotton, σχεδιάσουμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τη χρήση οργανικού βαμβακιού και, σταδιακά, να αυξήσουμε τη χρήση ανακυκλωμένου βαμβακιού. Έχουμε ήδη αρχίσει να υλοποιούμε το στόχο μας να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά βαμβάκι αειφόρας καλλιέργειας, με το 11,4% του βαμβακιού μας να προέρχεται πλέον από τέτοιες πηγές. 

"Το ότι είμαστε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μόδας δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες αειφορίας που αναλαμβάνουμε, και αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα αυτή την ευθύνη. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μας διαφοροποιούν, όπως το ότι είμαστε ο μεγαλύτερος χρήστης οργανικού βαμβακιού παγκοσμίως, η πρώτη εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών μόδας που λάνσαρε μια παγκόσμια πρωτοβουλία συλλογής ρούχων αλλά και το και ότι προάγουμε τη διαφάνεια, δημοσιοποιώντας τον κατάλογο εργοστασίων των προμηθευτών μας", λέει η Helena Helmersson, Επικεφαλής Αειφορίας της H&M.

Σημαντικά στοιχεία από την Έκθεση Αειφορίας Conscious Actions 2012

·         11,4% του βαμβακιού προήλθε από πιο βιώσιμες πηγές (7,8% πιστοποιημένο οργανικό βαμβάκι, 3,6% Better Cotton)

·         Περίπου 150.000 βαμβακοπαραγωγοί εκπαιδεύτηκαν σε καλύτερες γεωργικές τεχνικές μέσω της Πρωτοβουλίας Better Cotton.

·         Η χρήση ανακυκλωμένου πολυεστέρα αναλογούσε σε 7,9 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια.

·         Εξοικονομήθηκαν 450 εκατομμύρια λίτρα νερού κατά την παραγωγή των τζιν και άλλων υδροβόρων προϊόντων, εφαρμόζοντας τεχνικές παραγωγής που εξοικονομούν νερό.

·         74% των στελεχών και 50% των μελών του Δ.Σ. μας είναι γυναίκες.

·         Μειώσαμε τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στα καταστήματά μας κατά 15% ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι του 2007, στοχεύοντας σε μειώσεις κατά 20% έως το 2020.

  • Από το 2008, 570.821 εργαζόμενοι     στη βιομηχανία ενδυμάτων του Μπαγκλαντές συμμετείχαν σε σεμινάρια     εκπαίδευσης για τα δικαιώματά τους, μέσα από ταινίες μικρού μήκους.

·         Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι και μεσαία στελέχη στα εργοστάσια των προμηθευτών της H&M έλαβαν περαιτέρω εκπαίδευση σε θέματα πυρασφάλειας.

·         Η συμμόρφωση με τον Κώδικα Δεοντολογίας της H&M στα εργοστάσια των προμηθευτών μας συνέχισε να βελτιώνεται, με τις βαθμολογίες απόδοσης στην αειφορία (ICoC) να αυξάνονται από το 79,3% (Δεκέμβριος 2011) στο 81,7% (Νοέμβριος 2012).

·         Η H&M επένδυσε κατά προσέγγιση 42 εκατομμύρια κορώνες Σουηδίας (περίπου 6,3 δολ. ΗΠΑ / 5 εκατομμύρια ευρώ) σε κοινότητες της Ινδίας και του Μπαγκλαντές και στο Ίδρυμα Conscious Foundation της H&M.

 

Vicky StoukiComment