LOUIS VUITTON FALL/WINTER COLLECTION 2013/2014

    «Γιατί να βγεις έξω την στιγμή που μπορείς να μείνεις μέσα;» Αυτή ήταν η πιο σαγηνευτική ιδέα που εξέφρασε ο Marc Jacobs στην έναρξη του show της Louis Vuitton.

     “Ντυθήκατε όλες και τώρα δεν έχετε που να πάτε”, έτσι αστειεύτηκε στα παρασκήνια του show ο διάσημος σχεδιαστής , όταν αυτό τέλειωσε. Ένα ιδιοφυές σκηνικό ξενοδοχείου στήθηκε, όπου τα μοντέλα έβγαιναν από πόρτες που είχαν κατασκευαστεί σε ένα   ψεύτικο   διάδρομο.  Τρεις – τρεις  έβγαιναν  και  έκαναν  τον  γύρω  της  πασαρέλας  πριν  ξαναγυρίσουν  εκεί  από όπου ξεκίνησαν. Με το σκηνικό του  Alexandre Desplat από την ταινία του  Terrence Malick's The Tree of Life, το θέαμα ήταν συγκινητικό και όμορφο και με αυτό το σετ, δεν θα μπορούσε να λείπει μια δόση ηδονής.

l1.jpg
l2.jpg
l3.jpg
l4.jpg
l5.jpg
l6.jpg

    « Η κάθε μία είναι τόσες διαφορετικές γυναίκες. Υπάρχει μια συγκεκριμένη παρακμή. Από την μια της αρέσει η πολυτέλεια, από  την  άλλη  δείχνει  να βαριέται.» Υπάρχει μια μίξη πολλών περιόδων, λίγο από Gloria Swanson και πολύ από Hollywood. Παρευρέθηκαν  φίλοι  του  σχεδιαστή στο show, που παραμένουν ανώνυμοι. Έτσι εξήγησε για την ρομαντική, ερωτική και την γεμάτη αίγλη ατμόσφαιρα αυτής της περιόδου.Ήθελε να τονίσει πως και η γυναίκα της διπλανής πόρτας, που ίσως να μην την ξέρουμε και να ζει σε μια απελπισμένη ζωή, έχει κάτι να δώσει στην μόδα. Ασφαλώς αναφέρθηκε και στην κολλητή του φίλη Kate Moss που πέρασε από την πασαρέλα ειδικά για το φινάλε του show (και με την οποία ανέφερε έχουν περάσει πολλά βράδια σε δωμάτια ξενοδοχείων διασκεδάζοντας, χωρίς καν να χρειαστεί να βγουν έξω).

 

    «Τα πάντα έχουν να κάνουν με την αντίδραση, έτσι σκεφτήκαμε τι πρέπει να κάνουμε τώρα μετά τα γεωμετρικά σχήματα και χωρίς συναίσθημα, κάτι που είχε η προηγουμενη κολεξιόν». Συνέχισε αναφερόμενος στην κολεξιόν. Αυτή ήταν μια αναζήτηση ανάμεσα στην ιδιόρρυθμη υπονόμευση και στον συνδυασμό των σαγηνευτικών γυναικών, των νοικοκυρών και των ηρωίδων του Hitchcock. Και αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να μπούμε μέσα στις ντουλάπες τους και να εμπνευστούμε. Τα συντηρητικά φορέματα και τα τουιντ ταγιέρ, πήραν άλλη μορφή με τις κομψές δαντέλες. Τα αντρικά παλτό μετατράπηκαν σε ρόμπες με ροζ φτερά ανάκατα, που  μοιάζουν σαν να κάνουν επιδρομή άλλα από τα στριφώματα και άλλα από τις μανσέτες. Παρουσιάστηκαν επίσης σατέν κοστούμια που μοιάζουν με πυζάμες σε φλοράλ αποχρώσεις. Μακρυά απογευματινά φορέματα σε παλαιομοδίτικες αποχρώσεις και μαύρες δαντέλες, οι οποίες διασταυρώνοταν στο στήθος. Επίσης, ταγιέρ με ζώνη, που ενώ έμοιαζαν σεμνά στο μάκρος, έδειχναν όμως αρκετή σάρκα με τις αρκετά μεγάλες σχισμές τους.   

    Ήταν μια ωραία αρμονία σε μια δυσοίωνη χρωματική παλέτα- λιλά και κόκκινα, λουλακί και καστανό, όλα τέλεια αποδιδόμενα σε αυτήν την ιδέα της πραγματικότητας και της φαντασίας που συνέκλιναν και εδώ είναι που το πέτυχε περισσότερο με τα ανδροπρεπή παλτό.

Ο Jacobs προφανώς και δείχνει πιο ώριμος αυτήν την περίοδο, δίνοντας την δική του γραμμή και προσθέτοντας μια σελίδα σε αυτό το παρηκμασμένο και ρομαντικό "ladylike" βιβλίο.