Συναντώντας την Δάφνη Βαλέντε!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησης!  Είναι μεγάλη μας χαρά να σε φιλοξενούμε στο Vicky’s Style!

  • Όλοι μας γνωρίζουμε την επαγγελματική πορεία της Δάφνη Βαλέντε  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.  Θα θέλαμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον άνθρωπο Δάφνη, πες μας λίγα λόγια για τα παιδικά σου χρόνια και την αρχή της καριέρας σου.  Έχεις δηλώσει ότι δημιουργούσες και πούλαγες κοσμήματα από την ηλικία των 12!
   Daphne Valente

 Daphne Valente

Ήμουν ένα παιδί με έντονα καλλιτεχνική φύση και χαρακτήρα γεμάτο αντιθέσεις. Μοναχική, αφού ήμουν παιδί χωρισμένων γονιών,  χωρίς αδέλφια, αλλά συγχρόνως πολύ κοινωνική.   Ντροπαλή, που όμως μου άρεσε να προκαλώ και να είμαι το κέντρο του ενδιαφέροντος.  Υπερευαίσθητη, ανασφαλής και παράλληλα πολύ δυναμική.  Μισούσα το σχολείο, αλλά λάτρευα το διάβασμα.  

Έψαχνα  την καλλιτεχνική έκφραση στη ζωγραφική, το θέατρο, τις κατασκευές, τα κοσμήματα και επειδή σχεδίαζα τα ρούχα μου από μικρή, τελικά με κέρδισε ο χώρος της μόδας.

  • Πως αποφάσισες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σου να επιστρέψεις στην Ελλάδα?

Τελειώνοντας τις σπουδές μου στο St Martins School of Art του Λονδίνου,  η διπλωματική μου εργασία άρεσε στον τύπο και τους αγοραστές και πωληθηκε σε ένα από τα καλύτερα καταστήματα του Λονδίνου, το Browns  Αυτό το γεγονός με ανάγκασε να μπω στην παραγωγή, ανοίγοντας δική μου επιχείρηση και έτσι πήρα την απόφαση, από ανασφάλεια, να γυρίσω στην Ελλάδα.  

  • Σε κάθε σου συνέντευξη στο εξωτερικό αναδεικνύεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Ελλάδα, τον Ελληνικό πολιτισμό, τους Έλληνες και φυσικά την Ελληνική Μόδα!  Έχεις βρεθεί ποτέ σε δύσκολη θέση καθώς η Ελλάδα μας περνάει δύσκολα τα τελευταία χρόνια?

Φυσικά  έχω βρεθεί! Αφού οι πελάτισσες μου δεν έχουν πλέον χρήματα, ούτε διάθεση για να αγοράσουν κάτι που δεν είναι απολύτως αναγκαίο, όπως τα ρούχα η τα κοσμήματα.

Άλλαξε και ο τρόπος ζωής, μειώθηκαν στο ελάχιστο τα πάρτι και οι κοινωνικές εκδηλώσεις, οπότε αποφάσισα να κλείσω την εταιρία μου και περιμένω να δω πως θα εξελιχθεί η Ελληνική οικονομία, ελπίζοντας για το καλύτερο και κυρίως πότε θα ξεπεραστεί  η Εθνική μας κατάθλιψη.

  • Διετέλεσες με μεγάλη επιτυχία Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Σχεδιαστών Μόδας από το 2005 έως το 2008 όπου και καθιέρωσες την “Ελληνική Εβδομάδα Μόδας”!  Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα όσον αφορά την “Ελληνική Εβδομάδα Μόδας”?  Πιστεύεις ότι έχει αναδειχθεί αρκετά στο εξωτερικό και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε μελλοντικά?

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Σχεδιαστών Μόδας που εδραίωσε την Εβδομάδα μόδας ´Athens Collections´, δυστυχώς δεν υφίσταται πλέον,. Όταν ξεκινήσαμε είχαμε την ευτυχή συγκυρία να μας στηρίξουν χορηγοί και κρατικοί φορείς και έτσι καταφέραμε να μπούμε δυναμικά στο παιχνίδι. Είναι θετικό το γεγονός ότι κάποιοι σχεδιαστές που ήρθαν σε επαφή με αγοραστές του εξωτερικού, κάνουν αυτή την στιγμή διεθνή καριέρα.  Το σίγουρο είναι ότι το μέλλον της Ελληνικής μόδας εξαρτάται άμεσα από το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας.

  • Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τον χώρο της Μόδας όπως και κάθε χώρο άλλωστε.  Πιστεύεις ότι η κρίση γεννάει ευκαιρίες και ότι η Ελληνική Μόδα θα βγει πιο δυνατή μετά το πέρας της κρίσης?

 Βλέπω με χαρά κάποια νέα ονόματα σχεδιαστών που ακούγονται και τελικά αποδεικνύεται ότι αν κάποιος σχεδιαστής, έχει το κατάλληλο προϊόν, στην σωστή τιμή, μπορεί να κάνει καριέρα και μέσα στην κρίση.

  • Θα ήθελες να μας δώσεις κάποια tips έτσι ώστε να κάνουμε σωστές στυλιστικές  επιλογές αλλά και έξυπνο shopping?

Να κοιτάμε προσεχτικά την ντουλάπα μας, να ξεχωρίζουμε ποια ρούχα κρατάμε και να αγοράζουμε ρούχα που μπορούν να συνδυαστούν με τα ήδη υπάρχοντα, παρά να αγοράζουμε κάτι που δεν συνδυάζεται με τίποτα.

  • ·Από τι εμπνέεσαι όσον αφορά τόσο τον σχεδιασμό ρούχων όσο και των κοσμημάτων?

Η δημιουργική διαδικασία σε μένα λειτουργεί σαν παιχνίδι, φτιάχνω, χαλάω, συνδυάζω, προσθέτω, αφαιρώ και η έμπνευση συνήθως έχει αναφορές στην τέχνη, στην φύση και στην Ελληνική παράδοση.

  • ·Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια?

Θα ήθελα να ετοιμάσω εικαστικά κοσμήματα και να κάνω πάλι κάποια έκθεση σε χώρο τέχνης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα δούμε ποτέ θα γίνει!

  • Υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχεις πραγματοποιήσει ακόμη λόγω των συνθηκών και εάν ναι, θα ήθελες να το μοιραστείς μαζί μας?

Δεν έχω απωθημένα! Έχω ζήσει μια ζωή πολύ γεμάτη. Αμέτρητες δυσκολίες, αρκετές χαρές, πολλά γέλια και πολύ κλάμα.

Νιώθω γεμάτη και ζητάω μόνο, υγεία για τους δικούς μου ανθρώπους.

Δάφνη Βαλέντε σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησες και φυσικά για το έργο που έχεις προσφέρει καθώς και για το ότι μας έχεις κάνει περήφανους ως Έλληνες!   Θα χαρούμε να σε φιλοξενήσουμε σύντομα ξανά στο Vicky’s Style!

Εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία!

Vicky Stouki2 Comments